CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, February 27, 2010

Tips banyakkan susu


salam,
bila tgk mane2 website tentang isu pregnant, pasti tak tinggal problem masalah kurang susu di kalangan ibu selepas bersalin. seperti yg semua org tahu susu ibu adalah susu yg sgt baik utk bayi. Ade sesetgh mummy yg awal2 pregnant lg dah siap2 preparation memperbanyakkan ilmu tentang penyusuan susu ibu. camtu jgk dgn aku. ni pengalaman pertama, so memang sgt la 'zero' jadi aku terpakse buat banyak survey, searching internet, and banyak tanye kepada org yg lebih berpengalaman..Setiap org memang dikurnikan susu yang cukup utk baby yg baru di lahirkan. jadi kalau ade separuh2 ibu yg mengatakan susu nya tak cukup adalah mitos..insyallah Allah permudahkan segala urusan penyusuan nanti..kat bawah ni ade beberapa tips yg dapat aku nak share bersame korg..mane tahu kite same2 boleh cube kan:)

  1. Paling penting iaitu mind-set. Always think positive to breastfeed baby
  2. Niat dari awal untuk breastfeed 100%
  3. Minum air barli, longan kering, soya dan air zam-zam
  4. Bersihkan n*pple dgn air suam
  5. urut B utk stimulate
  6. urut daripada bahu kita sampai la ke B sebab urat2 yg mengeluarkan susu ada kat situ
  7. urut2 n cuci2 B ngan minyak baby
  8. bacalah ‘ya matin’ 70kali(al-matin ialah nama ALLAH dlm asmaul husna), dan tiup pada segelas air kosong dan minum air tu
  9. banyakan baca surah al-hujurat
  10. menyusukan newborn baby 1 hour after deliver
Insyallah dengan ikhtiar and semangat kite mampu menyusukan bayi secara ekslusif..ni jela yg dapat aku share utk entry kali ni. ade mase nanti kite sambung lagi hehe.. tata, selamat mencuba!

2 comments:

syarapova said...

aku suke tips niii...time kaseyyy! :D
marila kite sesame susu kan ank kite ngn susu badan..insya-Allah anak kite tu sihat n bijak :)

Fariza Yani Badri said...

hehe,selamat mncube dear!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails