CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, July 31, 2010

outing bsama iman;)

Smalam en.suami bcuti, aku pn bcuti, cewahhh mcm dah keja je kan. haha
nak bgtau jgk ni tak sabar nak masuk opis pada isnin ni. harap2 sumenye bjalan dgn baik n lancar.harap2 jgk aku suke kan kerja itu, n tempat keja itu. hehe:)

disebabkan semalam hari bcuti kami satu keluarga, maksudnye hari utk
berehat atau berjalan atau bshopping hehe..taktau nak kemane.
then en.suami ajak saje2 cuci mate n shopping kat jusco. dekat je, tak jauh mane pn.area perda, sempadan antara kedah n penang.

ade tak gaya mcm suami mithali hahah..takde lansung oke:p
kalau bace en.suami bengang je hehe

 ni 1st time iman masuk shopping komplek besar,
jadi dea mcm terkejut, melopong jek mulot tuh, haha..

syok kan iman kecik2 lagi dah pandai nak makan a&w,
padahal ibu n ayah dea yg nak melantak, mase ni mmg lapar sgt2, dapat minum rut bir+float tu perghhhh! aku dh bertahun2 rasenye tak minum air yg ber gas, dapat skali layann betul hehe

gambar ni jela yg sempat aku snap, 
yang lain sume dah dok dalam perot hehe

balik je dr jusco tu sempat lagi singgah ke Giant Kulim. takde buat ape pun. kononnye nak carik losyen kat iman. iman pakai losyen Johnson macam tak brape sesuai. rtu try pakai Pureen. nampak ok. tapi punye la susah nak carik losyen Pureen. isk nape ehh? pakai anakku pn iman ok. dah la org Q nak bayar kat kaunter Giant tuh punye la ramai. maklumlah kat Kulim ni Giant tu jela satu2nye yg macam shopping agak besar sket. yang len sume
cam bese2 jek hehe tu yang sume pakat mai Giant tuh:D

*harap2 dapat mood yg happy utk kerja 1st day pada isnin ni;)

Thursday, July 29, 2010

tQ to Mamil Mama Gold Club!

Rutin harian seperti biase bgn pg, pot pet bsama iman, pastu mandi mande, huhu.en.suami ade trainning harini. jam 12tgh company akak ipar husband call bgtau aku di terima bekerja, n start keja pd isnin ni. sgt la cepat rasenye hehe. congrat utk aku hehe:)
hati mmg mcm sedih je nak meninggalkan iman utk kerja.
tapi taktau kenapa mcm excited sgt nak bekerja. caiyokk ibu!! hehe. sebenarnye dah lame sgt hati ni rindu nak bekerja.

smbung balik pasal HR tu call aku, then bgtau suh datang opis bawa gambar 2keping,bsama akaun bank CIMB. OMG, siyess lame gile dah tak guna cimb hehe sampai dah xpired kot kad tuh hehe. pengguna setia maybank la katekan. sbaik buku still ade dalam simpanan. so tadi siap2 la bgambar sume kat kedai. org tokei kedai tu boleh plak kate aku ni nak amik gmbar utk sekolah. hah?? aku ni dh mcm rupe budak sekolah ke? hahah aku ni dah jd mak org dah kot:D


abih dah cite pasal keja, erk dah lari topic! hehe lupe la nak cite.
tghari td sebelum keluar rumah, tnampak ade satu sampul surat tcampak
kat halaman rumah. nampak mcm bukan cm surat biase. tgk2 dr Mamil Mama Gold Club.
hehe buka2 je dalam tu dapat la set susu sample free. susu tu sesuai utk ibu yg pregnant n breastfeed. sesuai la utk aku yg still BF. hehe..n ade satu bear dolphin. sgt comel oke!..hehe utk iman tuh. saje2 je gatal tgn rtu g register jadi mamber club. tu yang dorg call. tak smpai sbulan smpai dah barang2 ni hehe. tq Mamil Mama Gold Club!


Tuesday, July 27, 2010

masak-masak oleh suami

halo my dear! hehe tghari anak tido, en.suami pn boleh ikut tido same. jadinye
si ibu ape lg, buang mase kat laptop la jawabnye hehe..
ni nak stori sket kan haritu ade bgtau en.suami masak,
mmg ssh sgt la nak tgk dea masak..haha kelakar pn ade rasenye..
tapi tak sangke plak malam haritu dea boleh masak kat aku..
sedap bole tahan jgk, menjilat jari la jgk aku makan:D

konon nye plan malam tu nak tapau je makan kat kedai,
tapi tibe2 ujan turun dgn lebatnye, payah la kan nak bawa keluar
bby ni. kalau dlu time bujang tu redah je..oleh yg demikian, anak asyik nak
melekat je ngan n*n*n ibunye. jadinye turn en.suami la memasak hahah..syok2!
disebabkan dalam peti ais mase tu cume ade ayam. maka en.suami pn masak la ayam.
ayam masak kicap ok. sedap jgk hehe. jom tgk gambar kat bawah ni

haha, aku tergelak sampai harini tak abih lagi..

nak tau tak nape aku kate tgelak sampai harini pn tak abih..bukan ape,
kelakar sgt . kononnye en.suami ni nak masak utk aku. pastu yg tak tahan tu siap hias buah
epal kat keliling pinggan tuh. haha..takpe la, aku hargai jgk sume tuh:)

em tamat la cerita pasal makan malam tu. ni nak cerita pasal musim buah plak.
ritu kat utara ni musim durian. ya Allah, punye la byk aku melantak durian. dulu2 mmg tak suke sgt durian ni, yg makan tempoyak je. tp skang ni sume benda aku nak sapu hehe, camane motif nak KURUS ni? haha
kat umah pak chaq en.suami di penang mmg ade dusun durian. kami ke penang rtu bebakul jugak la
bawa balik durian, slame aku pnah makan durian tk pnah rs durian cm sdap kt penang ni..mmg wallaweehhh la hahah..

cube tgk gambar di atas ni, sgt mengiurkan tak hehe

pastu semalam melantak manggis plak..manggis ni mmg dr dulu fav, tak boleh nak bt ape la kan,
pantang nampak manggissss!


Sunday, July 25, 2010

nyamuk punye pasal

harini satu hari kami satu family tak kemane, dok tgk rumah je, haha
konon nye ptg td nak la keluar berjalan2 sambil cuci mate, tp tgk2 mood
iman cm mood ngantok je..sian plak tgk dea. jd nye ptg td dea tido je keja, haha ibu n ayah dea? taktau nak wtpe dah dok melangok jela tgk TV hehe:D

haa, kali ni bukan ade crite best sgt pun. tgk tajuk pn dah tau aku nak story pasal nyamuk.
nak pendek kan cerita, satu malam rtu taktau la mcmane kat pp iman boleh
plak seekor nyamuk menghinggap, lalu mbuat bite, peweettt
nyamuk tu mgkin bkenan kat iman kot. hehe 

gambar ni mcm tak berapa nak clear la kesan gigitan nyamuk n kesan kena garu oleh ayahnye hehe..
tapi nampak kan ade kesan bulatan warna merah tuh:D

sian kat iman nyamuk plak boleh geget pipi dea, pastupd keesokkan harinye
aku pelik tgk bekas gigitan nyamuk tu mcm dh jd luka. emm mule2 pelik jgk,
nyamuk blh jd cmtu, pastu tibe2 en.suami boleh bgtau ngn aku,
yg dea pegi garu nye pipi si iman. dea kate iman buat muke cam sedap jek kena garu.
en.suami bdjut cam gatal then nak tolong garu hahaha..sian pipi budak kecik tu, dah mcm melecet jek jd nye. sbaik la kecik je..

p/s: tQ kt en.suami, malam ni dea masak, lauk ayam masak kicap+telor dadar hehe, lauk bujang je kan, kate dea sedap, taktau la sedap ke tak..okla tata nak makan!

Thursday, July 22, 2010

Merancang jantina anak


Bagaimana merancang jantina?
Berikut adalah petua yang boleh membantu anda merancang jantina anak anda. InsyaAllah dengan panduan dan izin Allah akan membawa kejayaan. kita hanya memerlukan sedikit usaha dan tawakkal.
Sebenarnya sperma @ benih lelaki menjadi penentu jantina bayi kerana benih-benih tersebut ada yang membawa keromosom X dan Y.
Sedangkan telur atau benih isteri hanya membawa keromosm X. Bergantung mana yang bercantum – XY (anak lelaki) – XX (anak perempuan).

Ciri-ciri benih:
Benih Y lebih cergas dan laju begerak tetapi lebih cepat mati berbanding dengan benih X yang lambat bergerak tetapi hidup lebih lama.
Benih Y juga lebih tahan dalam cecair yang beralkali , sedangkan benih X lebih tahan dalam cecair asid.

Merancang anak lelaki
1. Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan.
2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri ( ovulation) adalah penting.
3. Menukarkan cecairan faraj kepada beralkali dengan melakukan ‘douching’ atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas. 20 ml. Air bikarbonet dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan. Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli dari farmasi.
4. Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses ‘layering’, atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embryo yang telah disahkan lelaki untuk dimasukkan kedalam rahim. Kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan.

Merancang anak perempuan
1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. Pantang memakan makanan laut.
2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ‘ovulation’ yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur.
3. Melakukan ‘douching’ dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan.
Apapun segalanya adalah takdir Allah. Kita hanya mampu berusaha..

Untuk dapatkan anak lelaki
1- banyakkan makan sayur untuk kedua2 pasangan, lelaki dan perempuan
2- deep penetration, maksudnya cuba pancut hampir kepada pangkal rahim isteri kerana sperma yang membawa jantina lelaki ni laju tapi tidak tahan lama. Jadi kalau dekat dengan pangkal rahim, berkemungkinan besar ia boleh bercantum dengan ovum dan membentuk jantina lelaki
Untuk dapatkan anak perempuan
1- banyakkan makan daging (ayam dan lembu) untuk kedua2 pasangan, lelaki dan perempuan
2- subsurface penetration, maksudnya pancut jauh dari pangkal rahim. Ini berkemungkinan sperma yang membawa gen lelaki tidak dapat bertahan lama dan mati.Ini memberi peluang untuk sperma yang membawa gen perempuan bercantum dengan ovum

Rujukan: Lubuk Petua Warisan


Giveaway I LOVE YOU

first time nk join contest kat blog, hehe..ni pun baru je dpt tau bile tgk blog mummy airissaje2 je nk try letak pic iman , mane tau ade bakat plak dea kn:)
jom usha blog:  

Giveaway ni dianjurkan oleh My Small World dan dijalankan dr 9 July 2010 - 24 July 2010 sehingga 5pm. so pada kawan2 kat luar sane yang ade anak boleh la join skali;) hehe..jom join klik sini

 gambar ni yg aku letak utk contest ni. gambar ni di ambil semperna iman dah pandai hisap jari huhu..

iman membebel;)

video

mari la menonton video anak kesygan kami sedang membebel.
taktau la bebel marah kan ibu dea ke ape tah hehe:)
iman start membebel mase usia 1month++
video ni baru je smalam di rakam..tata

kring kring..

iman kalau menyusu, mesti kaki berkedudukan bersilang spt gambar di atas hehe, dasyat kan anak zaman skarang:D

bgn pagi td mmg agak lewat, hehe maklum la malam2 bkn dapat tido awal.
melayan anak kecik ni kdg dekat 2pg baru dpt nak lena. nak pendek kan crite,
bgn je pg tgk kat phone ade no kedah naik misscall..aku memang dh agak dah mesti call niutk panggil interview. hhehe. perasaan mase tuh? harap2 company tu call la balik kalau betul2nak panggil interview hehe. xcited oke:) lepas selesai je bg mandi kat iman. kring..kringg..
haa, no tu call balik.compom2 company tu nak panggil aku interview. sbenarnye ni company akak ipar suami.hehe. disebabkan dia tanye bila aku blh dtg interview. jadinye aku memilih esk hari utk interview.

sebenarnye aku bukan lah nak cerita sgt pasal interview ni. MOTIF utama ialah perasaan if dapatkeja ni..uwaaa gembira+sedih sket. hehe gembira sbb dah lame sgt nak keja n pegang duit sendiri.yang sedih sket tuh sbb aku mayb kene bpisah la dgn iman kan time keja. mayb ape plak. memang kene pisah la!! hahaha..iskk boleh ke agaknye ek? yakin boleh!! heheh..keja pn tak dpt lg dah sebok2 pikir kan..hehebe prepare kate org. cewah! so kawan2, wish me luck oke! hehe..

Monday, July 19, 2010

injection baby; 3month


harini selamat sudah cucuk iman buat kali yg ke-3.
uh, tiap kali iman yang nak cucuk, ibu dea yg over berdebar oke.
yela, ade sparuh misi ni inject bukan men laju lagi dea cucuk,
ade misi tu slow motion yg amat. tp yang slow motion tu mmg aku
tk sanggup tgk. rase mcm nak tepis jek tgn dea dr cucuk. huhu..kali ni mase cucuk td iman mjerit la jgk, haha lepas tu dan2 je ngantok, balik2 je terus tdo smpai ke ptg hehe

cucuk kali ni, doc tu bgtau mayb boleh demam..
emm risau jgk aku. yela, org slalu kate kalau bby ni
sakit ke, demam ke, mmg payah la di buat nye.
ibarat kite pn demam same hehe..
doc ade bekalkan ubat demam..balik je td aku terus 
tembak ubat demam tu kat iman..alhamdulillah, smpai ptg ni
suhu badan iman still normal..hopefully dea ok la kan;)

dah la malam ni ayah dea ade dinner plak tu. iskk jeles aku,
dea boleh makan sedapp uwaaa..hehe

nak magrib dah ni. magrib2 tak elok bukak blog,
erk haha, yeke:D tata dear!

Sunday, July 18, 2010

Panduan penyusuan susu ibu bg yang bekerja


 Mengapa perlu memerah susu ibu?
  • Ia menyebabkan bekalan susu ibu tidak putus. 
  • Ia adalah makanan terbaik untuk bayi.  
  • Ia mengurangkan risiko bayi terdedah kepada pelbagai penyakit dan alahan
  • Ia mengelakkan dan mengurangkan bengkak payu dara. 
  • Ia mengelakkan infeksi atau radang payu dara (mastitis).    
Banyak Mana?
  • Memerah susu mungkin sukar dilakukan pada mulanya tetapi akan menjadi lebih mudah setelah dilakukan selalu. Jangan putus asa jika pada mulanya hanya memperolehi sedikit saja susu. Ibu-ibu yang sudah biasa memerah susu mereka boleh memperolehi bilangan susu yang banyak dalam 15- 20 minit. Kuantiti susu yang diperolehi berbeza-beza pada setiap masa perahan dibuat. Umur dan berat badan bayi juga akan menentukan kuantiti susu yang perlu ditinggalkan untuk bayi. 
Cara Memerah Susu Dengan Tangan
  • Sebelum memerah susu ibu, urut payu dara anda terlebih dulu. Tekankan kedua-dua belah tangan secara mendatar di atas badan di kedua-dua sisi payu dara. Lengan mestilah tegak di tepi. Sambil menekan dengan kuat, gerakkan jari secara perlahan-lahan ke bahagian puting dan areola. Untuk mengeluarkan susu dari lactiferous sinus, tekan dengan perlahan-lahan bahagian areola menggunakan ibu jari dan jari telunjuk.
Cara Mengelakkan Reflaks-Let Down
  • Refleks let-down atau pancutan susu adalah penting untuk ibu mendapatkan susu yang banyak semasa memerah. Takungan susu tidak akan keluar sekirnya keadaan ibu tidak tenteram dan releks. Proses let-down boleh berlaku bila ibu menggambarkan wajah bayinya sedang menghisap susu semasa memerah susu. Beberapa cara untuk mendapatkan refleks let-down ialah :
  1. Releks dan perah susu di tempat yang sunyi dan jauh daripada segala kebisingan
  2. Letakkan tuala suam ( demah) di atas payu dara.
  3. Urut payu dara secara perlahan-lahan dan cuba bayangkan wajah bayi anda sedang menyusu.
Jika memerah susu di rumah, tunggu selama 30 -40 minit selepas anda menyusui bayi sebelum membuat perahan. Proses ini memberi masa untuk 'kilang susu' membuat tambahan.   

Saturday, July 17, 2010

stock susu;EBM


mesti sume pelik pikir nape lah aku yang dok rumah ni sebok nak bt stock susu. kalau ikutkan hati ni mmg malas sgt nak pump n simpan susu. lagi best bg direct kan, sng sket hehe. tapi disebabkan aku takut kalau tibe2 company akak ipar en.suami panggil keja ke, kan dah payah if aku tak ready susu.
cewahh mcm nak keja sgt je bunyi aku ni kan. haha kalau ikutkan dh sedap dok umah jg baby:D aku br je star sket bt stok susu ni. harap bjaya la jd pengumpul susu yg bjaya hehe


Bekas yang sesuai digunakan untuk menyimpan ASI:
  • Bekas kaca aalah yg terbaik, tetapi amat sukar utk dikendalikan
  • Bekas plastik atau botol susu yg bebas BPA
  • Bekas plastik berbucu keras (spt Tupperware)
  • Bekas dadih; boleh digunakan 3x sebelum dibuang
  • Breast Milk Storage Liner khas utk EBM
Berapa lama ASI boleh bertahan dalam suhu bilik?
  • Jika bilik ber aircond (15oC - 25oC) ; boleh bertahan 6-8jam
  • Jika bilik tidak ber aircond (25oC - 37oC) ; tidak lebih dari 4jam
Panduan asas penyimpanan susu ibu:
  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
    sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk

my 2nd award

1: Anda mesti beri pujian pada pemberi award ni.
- tq syara coz bg award ni, dalam blog pn ade award2 jgk eh haha, TQSM dear

2: Sila beri award kepada 10 blogger yang lain
3: Anda mesti memberitahu kepada 10 blogger ini

4: Bagaimana anda boleh digelar blog yang best and great? 
- i have no idea

creatif blogger award


tq kat mummy airis pilih my blog ni sbg creatif blogger, sorry sbb dah lame sgt ni br sempat nk publish,
sbelum ni tiap kali nk bt entry ni asyik tlupa jek hehe..TQSM

Wednesday, July 14, 2010

Bahaya bedak talkum


Amaran! 

Penggunaan bedak talkum boleh mengundang maut atau pelbagai penyakit termasuk kanser ovari.


Ini kerana bahan utama bedak talkum mengandungi magnesium silicate hydroxide atau dikenali sebagai talc yang juga ramuan utama dalam bedak bayi, bedak berubat dan bedak wangi untuk tubuh termasuk yang berjenama terkenal.
Bahaya di sebalik penggunaan bedak talkum mengandungi talc iaitu bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru-paru itu didedahkan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hari ini.
Sehubungan itu, CAP menggesa Kementerian Kesihatan supaya meletakkan tanda amaran ke atas produk mengandungi talc dan menghentikan pemasaran bedak bayi mengandungi bahan itu.


Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, beberapa kajian menemui zarah-zarah talc dalam tumor ovari wanita dan penghidap didapati kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit mereka berbanding wanita sihat.
Menurutnya, zarah talc boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari.
Tambahnya, penemuan terbaru mendedahkan, wanita yang memakai bedak talkum 40 peratus lebih berisiko menghidap kanser ovari.


"Satu kajian dari Sekolah Perubatan Harvard di Boston membuktikan pemakaian talkum walaupun seminggu sekali menambahkan risiko kanser ovari 36 peratus dan 41 peratus kepada mereka yang memakainya setiap hari.
"Kanser ovari diketahui boleh membawa maut. Ia menyerang secara senyap berikutan berkembang secara perlahan-lahan dan apabila dikesan ia sudah sampai peringkat akhir," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.


Mengulas lanjut, katanya, penggunaa talkum dipercayai boleh menyerang paru-paru dan sistem pernafasan kerana talc gred industri mengandungi silika dan asbestos.
Tambahnya, debu putih halus daripada talc boleh berterbangan dibawa udara dan ia pula boleh disedut bayi atau sesiapa saja yang menghidunya.
Jelas beliau, bayi yang menghidu bahan tersebut terdedah kepada masalah laluan udara membengkak lalu menyebabkan pneumonia.
"Pengguna dinasihatkan memakai bedak diperbuat daripada tepung jagung atau tepung beras.
"Ibu-ibu pula digalak guna minyak sapu, bukannya bedak talkum bagi mengatasi masalah ruam kulit bayi," ujarnya.


utusan : 18 februari 2009

Tuesday, July 13, 2010

Iman 2month++

gambar ni mase otw balik ke kulim, saje selit sini hehe

blog ni aku rase dh mcm blog iman je plak,
bukan ape, penuh pasal entry iman jek haha..
entry sebelum2 ni, mase iman 1month,
kebolehan iman dh start nak membebel sorg2..
skang ni dh smakin aktif pembebelan nye tuh..hehe
jgn besar nnt becok like mom dea sudah la:D

skang ni iman dh 2month++
lbh krg smnggu je lg kot iman nak naik 3month je,
erm sape sangke kan, dh besar dh anak ibu ni hehe..
rase mcm smalam je dok kat bilik LR..huhu 
masuk je 2month aku dh mule tak pakai kan sarung tgn kat iman,
bukan ape, aku tgk dea mcm dh nk blaja pgg benda,
lg satu aku dpt tau mmg tak bape bgs pakai lame2, takut jari dea tak bp kuat,
bile buka tu bgs la utk pkembangn jari dea. mcm sock pn kalu ikut kan
lg bgs tk pakai, nak bg kaki dea lebh kuat n cpt bjalan..
tp sock aku still pakai kan iman, sbb takut sejuk kan;)

kat bawah ni aku serta kan bukti gambar2 iman yg dah pndai menghisap jari;

mule2 aku tak prasan sgt habit iman ni ske isap jari,
tapi setiap kali nak mandikan dea jek, mst srung tgn tu basah,
lepas tu aku buka, tgk mmg sah dea dh start nak isap jari, hehe
mmg ade sparuh ibu2 tak bg anak dea isap jari, mule2 aku pn mcm risau 
if iman ni ketagih sgt isap jari, tp org kte jgn halang, 
tu pun salah satu moto pkembangan baby, jadinye
isap la jari tu dear:) 

dah lame sgt nak share pasal iman rupenye seorg anti pacifier! congrat utk iman hehe
mule2 dulu iman kan ske mragam sket kdg2, jd MIL pn smpai tpakse sumbat 
pacifier, ms tu iman mcm tpakse je kot isap, tu pn time nak lena, if dah tak sdar,
kejap je iman kenal pacifier, last2 terus tinggal habit tu:) 
ibu tersenyum je tanda senang hati, i'm proud of u dear!

Monday, July 12, 2010

Happy birthday 2 en.suami!

 
Harini 13hb july 2010, genap la umur en.suami tuttt! haha dah tua oke:D
masuk 28tahun dah rasenye, erkk rasenye ke hehe. yang penting aku still muda
lg dr dea hehe. tahun ni takde ape sgt la sambutan bday utk en.suami.
hadiah pn ibu takde ready ape2. maklum la suri umah ni duit mane la nak ade sgt
kalau pencuri nak rompak pn nyesal je haha..


tak kesah la kan. yang penting aku ingat bday dea (ayat cover line) hikhik..
smalam aku cume order pizza secara rahsia je utk en.suami. memang ptg tu kompom2 aku
tak masak. dgn anak kecik ni lg. aduii sampai tk sempat la nak masak kdg tu..
puas en.suami call tanye nak makan ape. aku pn bohong2 la sunat, kate mama dah bg lauk utk kite.
tp en.suami macam dah rs pelik. slalu nye mama hantar lauk utk aku makan tghari je haha..
pandai2 la aku keling masuk tong en.suami. last2 caye gak dea. balik tu dea sempat beli beger je.

tak sangke plak malam td dan2 iman boleh meragam. aiii mcm tau2 je ibu dea nak buat suprise
kat ayah dea, dea meragam plak. bukan meragam ape. takmo tido. mungkin kembong jgk aku rs.
last2 tu urut perot dea. sampai terkentot2 then poo poo. baru la hati dea riang n gelak2 hehe..
terkejut en.suami tgk aku dah siap2 order delivery pizza utk dea. hehe jgn sangke ibu ni dalam sibuk2 
layan iman tak ingat kat ayah tau. cewahh! 

dah abis makan br ingat nak snap pic hehe

sbenarnye dalam hati ni mmg nak sgt makan piza baru tu. dah alang2 beday en.suami 
aku pn taktau ape nak bt suprise. ni jela yg mampu nak bg kat en.suami. happy sgt dea malam td
hehe tak semena2 je dapat kucup kat dahi. ewahh! ilebiu la syg hehe

HAPPY BIRTHDAY DEAR!
 ********************

Wednesday, July 7, 2010

apa itu cukur bantal?

harini menu lunch just sempat buat nasi goreng kosong jek. haha klakar pn ade. 
yela kan first time dlm hidup masak cenggini. slalu tu bahan penuh pelbagai. disebabkan baru je
blk ke kulim ni. so aku mmg tak sempat nak prepare ape2 barang dapur. alamak, gmbar nasi grg still 
dalam phone lg, nnt la bile2 free aku paparkan ye..


nak cerita pasal cukur bantal. nak pendek kan cerita, sebelum ni aku tak pnah tau pun ape
tu 'cukur bantal'. Ingat lagi ade satu haritu my fren; hanim, datang rumah n gosip2. tibe2 tersebut pasal
cukur bantal. cukur bantal ni biase nye terjadi pada baby la. sebahagian dari rambut tu tak tumbuh, atau dalam erti kata lain botak. hehe yeke ni:D
lepas je iman cukur jambul rtu,
dalam 4,5 hari aku perati rambut iman dah mula tumbuh dgn pesat nye..tapi ade satu kawasan tuh
mmg clear jek. takde rambut lansung hahah.. sah la, mmg cukur bantal la mek ni..
berbentuk V plak tuh. isk2 mula2 tu pelik jgk. tp sbb dah tau cerita ape tu cukur bantal,
jd nye aku rilex jela hehe:)

haa, cube tgk gambar kat atas tu..clear kan berbentuk V. sbaik aku sempat amik gambar. 
ade la juga kenangan iman ber cukur bantal hehe..skng ni dah hampir penuh dah rambut iman
tak sabar rase nk tunggu rambut iman pnjang sket. baru la ade gaye awek..
skang ni pegi mane2 jek org kate muke laki. hahah kompom2 la ayah nye yg dapat name..
tapi takpe, org kate anak pompuan ikut muke ayah sejuk..abih tu kalau ikut muke aku panas ke? haha..

Saturday, July 3, 2010

My anniversary!


hai peeps,
rindunye nak ber blog hehe, bz la kebelakangan ni.
lagi2 bile dah sampai kulim kan. mase banyak abiskan kat iman je..kdg2
nak on9 pn takde ms sangat hehe..

jeng jeng jengg..pejam celik 
hari ni hari ulang tahun perkahwinan kami yang pertama
tak sangke setahun dah pn:)

nak ucapkan time kasih kat en.suami sbb selame ni 
jage aku dgn baik, sampai dah bulat pun skang ni huhu..
time kasih jgk sebab membhgiakan aku..
time kasih sbb sggp bersusah payah n buat ape saje utk aku..
sesungguhnye en.suami dr bercinta sampai la dah berkahwin ni 
tak pnah berubah layanan dea kat aku hehe..tq so much dear!!

HAPPY ANNIVERSARY!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails