CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, July 17, 2010

stock susu;EBM


mesti sume pelik pikir nape lah aku yang dok rumah ni sebok nak bt stock susu. kalau ikutkan hati ni mmg malas sgt nak pump n simpan susu. lagi best bg direct kan, sng sket hehe. tapi disebabkan aku takut kalau tibe2 company akak ipar en.suami panggil keja ke, kan dah payah if aku tak ready susu.
cewahh mcm nak keja sgt je bunyi aku ni kan. haha kalau ikutkan dh sedap dok umah jg baby:D aku br je star sket bt stok susu ni. harap bjaya la jd pengumpul susu yg bjaya hehe


Bekas yang sesuai digunakan untuk menyimpan ASI:
  • Bekas kaca aalah yg terbaik, tetapi amat sukar utk dikendalikan
  • Bekas plastik atau botol susu yg bebas BPA
  • Bekas plastik berbucu keras (spt Tupperware)
  • Bekas dadih; boleh digunakan 3x sebelum dibuang
  • Breast Milk Storage Liner khas utk EBM
Berapa lama ASI boleh bertahan dalam suhu bilik?
  • Jika bilik ber aircond (15oC - 25oC) ; boleh bertahan 6-8jam
  • Jika bilik tidak ber aircond (25oC - 37oC) ; tidak lebih dari 4jam
Panduan asas penyimpanan susu ibu:
  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
    sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk

2 comments:

Fifi Rahmat said...

x basi ke za

Fariza Yani Badri said...

klu tk smpan freezer mmg la basi dear

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails