CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 2, 2010

kari oh kari

bercerita pasal kari mesti sume org kt luar sane terus fokus kat org utara, yeke?aku pn mgkin bsetuju jgk. maklum la org utara ni kan mst tkleh tinggal lauk kari. mcm aku ni dulu sebelum kawen mmg sgt la jarang memakan lauk yg berunsurkan kari. bukan ape, mak aku kurang masak lauk berkari. jdi aku sebgai anak ape yg mak masak tu jek la yg aku mkn..tapi sjak2 dah kawen ni aku dah mule pndai mkn kari. mane tak ye nye, boleh dikatakan keseluruhan kedai mkn di area kulim ni @ seluruh kedah pasti tak ketinggalan dgn gulai kari ikan nye. kadang2 tu ikan berlainan jenis tapi sume kuah kari. mule2 aku rase mcm tkleh nk telan jgk la. tp bile dah selalu nmpak aku dh jd biase. tambah2 plak lpas berkahwin aku pregnant. emm org slalu kate elakkan mkn berempah <--kari la tuh. tapi dah kat sini boleh dikatekan kari tu satu kewajipan. aku pun jd la manusia yg tkde prasaan. dalam mual pn aku telan jgk kuah kari..

aku ni lahir kat seremban, n.sembilan. jadinye lauk gulai lemak cili api mestilah masakan utama kan?hehe
tapi sejak aku dok cni susah sgt tau nk crk gulai lemak cili api. kalau ade pun mmg sangat la cair emm mcm kedekut santan je kan?heheh..so kalau nk mkn lauk gulai masak cili api aku mmg takkan carik kat kedai. aku mesti masak ala-ala mak aku buat. nyam2! haaa satu lg makanan yg slalu aku jmp kat sini, sambal belacan mane2 kedai mesti ade. hehe dulu aku alah sgt dgn belacan ni. tapi sejak pregnant ni taktau la knape boleh jek melantak sambal belacan. takde plak aku mengalami 'simptom resdung'. bahagia nye rase kalau selamanye mcm ni hahah~

semalam aku dgn en.suami awal2 pg lg dah bgn; 7:30am<--awal la kirenye ni hhaha, ktorg slalu pg2 mmg akan g break1st same2 dulu. tpi pg ni ktorg g market dulu <--org cini panggil pasar ikan hehe. pg tu ramai sgt org, nak parking keta pn penuh. mgkin nk raye cina kot pasa penuh ngn org cina jek. emm pg tu tkde la shopping byk sgt beli ikan sket, sayur sket. kami kalau beli brg dapur mmg akan beli 2set. satu utk mak mertua skali. hehe<--bukan bodek oke?tapi dah jd kebiasaan pd en.suami mmg begitu. selama aku dok kulim ni br aku prasan ikan kat sini sgt mahal tau. bayang kan ikan kembong konon 3ekor jek dh dekat rm8.
kalau dulu2 mse dok bangi tiap2 mnggu mesti pegi pasa borong. dgn rm50 mcm2 blh beli ikan smpai 3,4 jenis.udang lgi..kalau ikan tenggiri pn blh dpt. kat kulim ni ikan tenggiri dah la susah sgt nak dpt. kalau ade pn jarang2 sgt boleh jmp. slalu ade pn kat giant @tesco sekilo rm25 kot..uh~ kalau kat pasa borong selangor dlu sekilo br belas2 ringgit jek. bayang kan betapa byk nye beza harga tu?isk..kene jadi org kaya kot nak dok kulim ni hahaha...

tapi beza nya org kat sini nk dpt ikan yg murah2 kene pegi area pndai merdeka tk silap aku. kat situ ade satu tempat org panggil 'bisik'. emm, kat situ kite boleh tunggu sume nelayan2 yg tangkap ikan naik. kiranye ikan fresh2 la. aku nak g sane tkde la slalu kdg2 je blh la.. kat sane biase nye org yg nk berniaga mmg dpt kan ikan kat ctu. ehh dah mcm cerita pasal topic ikan plak.
ni lauk semalam yg aku masak, sedap jgk la kan hehe:D

sambung blk cite psl td. balik tu aku masak kari ikan ngn goreng sayur tauge je..dulu aku mmg tk pndai nak makan kacang bendi. taktau knape?mgkin sbb aku geli ngn lendir2 bendi tu hehe..tp skang aku dah pndai mkn..emm sedappp! haha. aku pndai mkn ni pn sbb kbetulan sayur kcg benci tu lauk fav en suami. hehe..

2 comments:

Fifi Rahmat said...

apsal kari ko macam terlebey santan? hahaha. meh aku ajar ko wat kari pekat2. ko suke masak lemak ekkk
aku plak x suke masak lemak. seumur hidup sekali je aku rasa masak lemak di kl. aku x suke sebab dish tersebut guna byk santan. rasa mual lemak byk sgt.
tapi laki aku sgt suke masak lemak cili api.
dulu dia x suke kari. lepas tu aku heret dia g nasi kandar, dia mkn lauk kari sampai licin pinggan. sedap!
mgkin org selatan x reti masak kari, sbb tu dia ingt kari x sedap.
dan mungkin org utara x reti masak lemak cili api, sebab tu ko rase x sedap.

Fariza Yani Badri said...

fie; aku tau mmg org sini style buat kari @ masak lemak mmg kurang santan, lg masak kari,ade tu tk perlu buh santan lansung, mayb aku tk brapa biasa mkn mcm tu,tp aku tau masak cmtu hehe..yg plg tk best kt tmpt aku ikan sgt mahal oke haha<--unsur tk puas hati

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails