Tengah syok2 tgk blog2 org, tibe2 tpandang ade entry tentang menu berpantang,
so aku amik la sket2 mne resipi yg aku berkenan and mungkin korg pn blh try jgk.
aku rase tk semestinye utk org pantang jek, bg yg rase2 nak diet ke, ape kate blh try jgk hehe..
secara tk lansung blh jage kesihatan badan jgk kan?:D
aku amik resipi ni bukannye takde resipi sendiri tapi kdg2 teringin jgk nak try resipi org lain kan. mane tau sedap plak hehe, tp menu org bpantang ni ade ke yg sedap?haha yg aku plg ske sgt pegaga. sbaik la aku ni mmg jenis hari2 kene makan ulam2an. so harap2 nnt takde la masalah utk aku mkn ulam pegaga ni. ulam pegaga ni bagus utk ibu yg menyusukan anak. selain pd tu lobak putih pn boleh membantu dalam memperbanyakkan susu. cewah! aku ni mcm dah ade pngalaman jek, bukan ape saje2 nak share ilmu yg aku dpt dr buku hehe..
kat bawah ni aku nak share sket petua nk bykkan susu:
1. makan sayur kobis @pun lobak putih buat masak lemak
2. Minum banyak air (kalau separuh org ikut zaman dulu2 punya petua mmg tk blh minum air byk takut kembang, tapi terpulang la kan) hehe
3.Makan makanan berkhasiat; coz kalau kita makan makanan berkhasiat, susu kita agak pekat dan sedap
4.Kena set dalam fikiran yang susu kita banyak dan kita nak menyusukan anak lama.
5. Makan jantung pisang.
6. kurma <--amalan aku setiap hari
7. kucai +tauhu+tougeh
8. petola
9. kentang rebus
10. susu/ soya (soya takut baby kembung perut)
11. sayur sawi masak air atau just rebus jek
12.cheese/planta
carta diet seimbang utk ibu hamil
1.KERABU PEGAGA
Bahan:
1 ikat pegaga..bersihkan dan hiris kecil
1 cawan kelapa muda
bahan tumbuk...
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang merah
sikit ikan bilis
garam
cara..
1. tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa.
2. bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tuutup api..
3. kacau rata dan hidangkan..
Bahan:
1 ikat pegaga..bersihkan dan hiris kecil
1 cawan kelapa muda
bahan tumbuk...
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang merah
sikit ikan bilis
garam
cara..
1. tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa.
2. bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tuutup api..
3. kacau rata dan hidangkan..
2.HARUAN PANGGANG HALIA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam
bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup
bahan rempah - tumbuk
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam
Cara
1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
7. Hidangkan dan makan semasa panas.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam
bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup
bahan rempah - tumbuk
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam
Cara
1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
7. Hidangkan dan makan semasa panas.
3.Sup Ikan Haruan
Bahan-Bahan
1ekor ikan haruan - dipotong keping
1inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang halus
1 sudu teh serbuk lada putih
2 1/2cawan air
Garam secukup rasa
Cara-Caranya
1. Panaskan periuk dan masukkan halia, bawang merah,
serbuk lada putih bersama air.
2. Biarkan mendidih dan masukkan ikan haruan. Masak sehingga kuah
menjadi pekat dan boleh dimakan bersama nasi panas.
Bahan-Bahan
1ekor ikan haruan - dipotong keping
1inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang halus
1 sudu teh serbuk lada putih
2 1/2cawan air
Garam secukup rasa
Cara-Caranya
1. Panaskan periuk dan masukkan halia, bawang merah,
serbuk lada putih bersama air.
2. Biarkan mendidih dan masukkan ikan haruan. Masak sehingga kuah
menjadi pekat dan boleh dimakan bersama nasi panas.
4.Ikan Parang Masak Pindang
Bahan-bahannya:
3 potong ikan parang (agak-agak 5 cm lebar)
5 biji bawang merah(hiris halus)
3 ulas bawang putih (hiris halus)
2 cm kunyit hidup ( dikisar lumat)
2 batang serai (di tumbuk dan disimpul)
sedikit air asam jawa (ikut selera)
sedikit garam dan perasa (ikut selera)
Cara penyediannya:
Bawang, kunyit kisar, dan serai direbus dengan air (agak-agak kuah banyak mana yang digemari) tanpa minyak. bila dah mendidih, masukkan ikan parang, air asam jawa dan garam
Bahan-bahannya:
3 potong ikan parang (agak-agak 5 cm lebar)
5 biji bawang merah(hiris halus)
3 ulas bawang putih (hiris halus)
2 cm kunyit hidup ( dikisar lumat)
2 batang serai (di tumbuk dan disimpul)
sedikit air asam jawa (ikut selera)
sedikit garam dan perasa (ikut selera)
Cara penyediannya:
Bawang, kunyit kisar, dan serai direbus dengan air (agak-agak kuah banyak mana yang digemari) tanpa minyak. bila dah mendidih, masukkan ikan parang, air asam jawa dan garam
5.Pegaga Masak Lada Hitam
Bahannya:
Sedikit santan pekat,
Lada hitam (lebihkan),
Ikan bilis putih,
Kunyit hidup,
Halia,
Garam
Caranya:
Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk. Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat. Kira OK masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk. Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat. Kira OK masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
Bahan-bahan:
200 ml air
3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
3 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia – dimayang halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
b) Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka). Hidangkan ketika masih panas.
Info: Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya bagi ibu selepas bersalin.
Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Dimakan bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari pantang. Mampu mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka dalaman.
7.SUP AYAM
Bahan-bahan:
250 ml air
2 ketul ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
Halia sebesar ibu jari – dimayang
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Rebus kesemua bahan. Tambah air jika tidak mencukupi.
b) Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit kuahnya. Angkat dan hidangkan.
Info: Penggunaan lada hitam bertujuan untuk memanaskan badan Boleh diambil oleh ibu yang bersalin secara pembedahan tetapi seeloknya dalam kuantiti yang sedikit.
8.AYAM LADA HITAM
3 ketul ayam
1 labu bwg putih..hiris halus
2 inci halia-hiris halus
3 sudu lada hitam tumbuk
minyak utk tumis
tumis semua bahan kecuali ayam, bila naik bau masukkan ayam dan sedikit air...bagi ayam empuk..rasa garam dan gula...siap dihidang makan ngan nasi panas
9.IKAN HARUAN LADA HITAM
1 ekor ikan haruan
1 cawan santan
1 biji bawang besar – dihiris
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1 ½ sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan hiris halus
4 ulas bawang putih
1 ½ cm kunyit hidup
1 ½ cm halia
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi. Masukkan santan dan lada hitam.
2. Setelah mengelegak, masukkan ikan haruan, lada hitam, hirisan bawang besar dan garam secukup rasa.
3. Masak sehingga pekat. Hidangkan.
1 ekor ikan haruan
1 cawan santan
1 biji bawang besar – dihiris
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1 ½ sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan hiris halus
4 ulas bawang putih
1 ½ cm kunyit hidup
1 ½ cm halia
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi. Masukkan santan dan lada hitam.
2. Setelah mengelegak, masukkan ikan haruan, lada hitam, hirisan bawang besar dan garam secukup rasa.
3. Masak sehingga pekat. Hidangkan.
3 comments:
oy bley ke makan ikan parang sme ni?
resipi ni aku tgk dr tenet je makcik,
kalau rse ikan tu cm gatal jgn mkn,
bgs ikan haruan.ikan merah ke tenggiri ke ok gk
Wow byknya resepi....brula byk sket menu, klu x asyik ikan bakar je...x pun sup lada hitam haruan.
Post a Comment