CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 25, 2010

7month


25hb feb 10 usia kandungan baby ni masuk 7month. wahh mcm tk pcaya jek dh 7month..maknanye lebih kurg 2month je lg aku akan ke medan perang hehe..start from now aku dh kne prepare sket2 brg baby. bukan ape takut2 tlompat keluar awl plak si baby ni..tpi aku harap2 dea cukup 9month!hope so..
disebabkan aku takde pengalaman dlm preparation utk menyambut baby baru..jadi aku tpakse byk tnye2 org yg dah de experience n aku byk kumpul info dr magazine. dalam kepala aku mcm byk jek yg nak kene prepare, tp my mum slalu pesan jgn 'over' shopping utk baby ni..

List baby
  1. Baju - long sleeve, short sleeve, romper
  2. Seluar - panjang, pendek
  3. Barut baby
  4. Napkin
  5. Mitten n booties
  6. Tuala kecil
  7. Baby lotion, baby oil, bedak baby, baby shampoo/baby bath
  8. Minyak panas utk elak baby kembung perut
  9. Sikat bulu lembut
  10. Baby wipes
  11. Bekas bedak baby
  12. Steamer
  13. Bottle drying stand
  14. Bottle - small, medium
  15. Extra puting susu
  16. Termos
  17. Baby bath towel
  18. Besen mandi
  19. Pampers (sgt penting)
  20. Selimut
  21. Bag n warmer
  22. Cotsheet (alas lepas mandi)
  23. set tilam, bantal 
  24. bedding set
  25. Bakul besar (e.g. botol susu, termos, pamper etc.)
  26. Bakul kecil; utk brg lepas mandi (e.g. lotion, bedak, minyak, vicks etc.)
Barang yg tak semestinya beli sekarang <--hehe
  • Baby carrier cot
  • Play pen
  • Stroller
  • Travelling cot
  • Baby Car seat
  • Buaian
 List utk Ibu
  1. Set slpas bsalin - bengkung, jamu, etc.
  2. Maternity pad
  3. Pad biasa extra long
  4. Nursing bra
  5. Breast pad
  6. Breast pump 
  7. Bersedia utk berpantang <-- hahah~


    9 comments:

    syara said...

    aku nasihatkan kalau ank ko selsema or batuk nnt jgn gune vicks..tak elok gne vicks kat bby bawah 2years.

    Fariza Yani Badri said...

    oh yehh,orite2 dear hehe
    tq2

    Fifi Rahmat said...

    perghhhhh!~

    Fariza Yani Badri said...

    oit fie, awat hang perghh haha

    syara said...

    ye marila kite bersedia utk berpantang..wey ko beranak ktner?pantang ktner?ko beranak kt bangi yer?

    aisyah said...

    aku branak kat bangi..pantang mebi kat hawaii..wakakakakakka

    Fariza Yani Badri said...

    syara; kalau mengikut due aku, mmg aku bsalin kt sane, mgkn awl bln4 aku dh ready kt bangi haha,kalau tk smpat kt mne2 jela nnt aku bsalin haha,pantang comfirm bangi..

    aisyah; anak sape yg ko kandung tu?hehe

    aisyah said...

    aku buat susu aritu...terpregnant plak..tatau la anak sape weh..tp aku rs cm anak dare..ape aku merepek nieh..wahahahah

    Fariza Yani Badri said...

    sudah la moi, benci kau haha

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails